Hengersor

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma
Budapest, 1184 Hengersor u. 34.
(1) 295-1941, (1) 295-1943
titkar@hengersor.hu

Az iskola története

Iskolánk Pestszentlőrinc legrégebben nyílt középiskolája. A V. K. M. 1934. június 15-én kelt 42.429/1934. V. a 2. sz. rendeletével alapította meg a Pestszentlőrinci M. Kir. Állami Fiú Felsőkereskedelmi Iskolát. Az új tanintézmény a maga működését egy gyár igazgatósági épületének északi szárnyában kezdte meg 47 tanulóval.

1983-ban került először az oktatásba a számítógép. Az első, magyar összeszerelés. HT / Z 80 mikroprocesszoros számítógép csodálatot keltett akkoriban, de egy évtized elteltével elmondható, hogy az csupán gyerekjáték volt a mai gépekhez képest. Ennek ellenére ez hozta meg a változásokat a mi iskolánkban is.

Számítógépparkunk folyamatosan növekedett és egyre nagyobb szükség volt géptermek kialakítására. 1989- ben szereztünk be 15 db IBM kompatibilis AT számítógépet, majd 1990- ben ez a szám 19-re emelkedett. A pincében kialakított hely alkalmatlan volt az új gépek befogadására mind nagyságát, mind klímáját tekintve. A régi épület tető-felújítási munkái mellett emeletráépítéssel új tantermek, számítógéptermek építését kezdtük el.

Az első ütemben három tanterem kialakítására került sor, egyik csoportfoglalkozás esetén kettéosztható. Itt került elhelyezésre 10-10 db számítógép és 40 db Brother AX 110 típusú írógép. Ez utóbbi az iskolában oktatott idegen nyelvi képzés gyorsíró ágazat gyakorlati foglalkozásainak korszerűsítését segítette elő.

1991-ben a Fővárosi Önkormányzat – kérésünkre – az iskola nevét Pestszentlőrinci Közgazdasági Szakközépiskolára változtatta. Az 1991/92. és az 1992/93. tanévekben – pályázataink segítségével – sikerült újabb 60 db AT számítógép, hozzátartozó 14 db EPSON FX 1050 típusú nyomtató és 40 elektronikus írógép (Brother CE 600 típus), amely 5500 jel memóriával rendelkezett. 1994-ben, pályázat segítségével követő iskolából modell iskolává váltunk a világbanki program keretében. Ebben az évben folytattuk építkezésünket. Két nyelvi terem, 9 tanterem és 4 számítógépterem, valamint egy taniroda épült fel.

1995-ben, iskolánkban szerveztünk országos kerek-asztal beszélgetést “Informatika a mai magyar oktatásban és gazdasági életben” címmel. Ezen a Munkaügyi Minisztérium, a Művelődésügyi és Közoktatási Minisztérium képviselői mellett jelen voltak egyetemi tanszékvezetők, az informatikai vállalkozók szövetségének, az informatika tanárok egyesületének tagjai és a számítástechnikai-informatikai-hírközlés szakmacsoportba tartozó iskolák vezetői és szaktanárai. Talán ennek a találkozónak is köszönhető, hogy az informatika szakmacsoport tantervei és az erre épülő OKJ képesítések 1998-ra elkészültek.

1999 májusában az iskola új neve Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Középiskola lett. A folyamatos informatikai fejlesztéseknek köszönhetően az iskolának 9 számítógépterme van, megközelítőleg 250-300 számítógéppel, melyek döntő többsége új, Pentium 4-es számítógép, emellett az iskola nagy sávszélességű internet eléréssel is rendelkezik. A kor követelményeinek megfelelően minden informatikai oktatótermünk fel van szerelve kivetítővel, hogy tanulóink gyorsabban és hatékonyabban sajátíthassák el a számítástechnikai ismereteiket, valamint minden tanári munkaközösség rendelkezik egy-egy hordozható számítógéppel és egy hozzá tartozó kivetítővel, melynek segítségével az órák még informatívabbak és színesebbek lehetnek. Emellett az iskola rendelkezik egy multimédiás stúdióval is, ahol számítógépes támogatással készülhetnek felvételek az iskolai zártláncú tévéhálózat számára.