Hengersor

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma
Budapest, 1184 Hengersor u. 34.
(1) 295-1941, (1) 295-1943
titkar@hengersor.hu

Németországban (Essen) jártunk szakmai gyakorlaton

...

A Tempus Közalapítvány által kiírt pályázaton iskolánk 30 diákja lehetőségeket kapott, hogy nyári összefüggő szakmai gyakorlatát Essenben teljesítse 2015. június-júliusában.

A „Szakmai gyakorlat Essenben” c. projektben három partnerintézmény működött együtt. Az egyik a Pestszentlőrinci Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola: nyelvi informatika, informatika és közgazdasági képzést végeznek, ahol a diákok könnyen adaptálható tudást szereznek későbbi OKJ szakképzettséget adó (szoftverfejlesztő, pénzügyi-számviteli ügyintéző) képesítés megszerzéséhez és felsőfokú tanulmányaikhoz.

A második intézmény az Elektropower GmbH Essenből, egy informatikai-elektronikai cikkeket gyártó és forgalmazó cég, amely üzleti tevékenysége mellett informatikai képzéseket szervez és tevékenységéből kifolyólag alkalmas arra, hogy számítástechnikai képzéseket szervez és tevékenységéből kifolyólag alkalmas arra, hogy számítástechnikai hátterükkel az elméleti képzés mellett, munkakörnyezetben, feladat-orientáltan programozhassanak náluk tanulóink.

A harmadik intézmény a – szintén esseni székhelyű – Professional Connection – Ruhr: önkéntes szakembereket gyűjtő civilszervezet. Amellett, hogy képzéseket, konferenciákat, szakmai szemináriumokat szerveztek, konkrét szakmai gyakorlatai voltak, melyek megtalálásában is segítette a hozzájuk forduló képzésben résztvevőket. Ők az Elektropower képzésén kívüli szakmai programról gondoskodtak. Látogatást szerveztek a szektor képzőintézményeinél, vállalatainál, illetve kisebb cégeknél, ahol a hálózatépítést tanulmányozhatták, gyakorolhatták a szakmai gyakorlat résztvevői.

A projekt szakmai célja volt, hogy a tanulóink a gyakorlat során betekintést nyerjenek a német számítástechnikai iparág működésébe, megismerjék annak legfőbb sajátosságait, hogy gyakorlat-orientáltan, munkakörnyezetben, angol nyelven ültethessék gyakorlatba a tanév során megszerzett elméleti tudást (objektumprogramozás, „A” programozási nyelv használata és hálózatépítés), valamint, hogy megismerkedjenek a német informatikai képzési rendszer egyes szereplőivel, képzőintézményekkel. Emellett a résztvevők nyelvi és szociális kompetenciáinak projekt általi fejlesztése is cél volt. Továbbá fontos cél volt, hogy kísérő oktatóink számos ott gyűjtött szakmai tapasztalatát (pedagógiai módszer, új technológia, tantervi újítások) a hazaérkezést követően adaptálhassák a helyi viszonyainkra és a jó gyakorlatokat beépítssék intézményünk pedagógiai programjába, szakmacsoportos tantervébe.